Teamfoto Hoveniersbedrijf De Populier
Werkzaam in Alkmaar, hoofdvestiging Heerhugowaard
Zelf de tuin bestraten Redactie, 2 mei 2024
Straatwerk tuin

Het bestraten van uw tuin kan een lonende activiteit zijn, waarbij u uw buitenruimte transformeert in een functionele en aantrekkelijke omgeving. Met een gedegen voorbereiding, de juiste materialen en vakmanschap kunt u een duurzame en mooi bestrate tuin realiseren die jaren meegaat. Wij begeleiden u van begin tot eind bij het proces van het bestraten van uw tuin in deze blog.

Stap 1: Planning en voorbereiding

Belangrijk is om eerst een goede planning te maken voordat u begint. Meet de oppervlakte van de tuin nauwkeurig op en maak een gedetailleerd plan van hoe u wilt dat de tuin eruitziet na het bestraten. Denk aan zaken zoals looproutes, terrassen, bloemperken en eventuele speciale toevoegingen die u in uw tuin wilt hebben.

Na deze stap is het belangrijk om de ondergrond klaar te maken. Neem alle planten, gras en andere vegetatie weg van de plek die u wilt bestraten. Graaf de grond uit tot een diepte van ongeveer 15-20 cm om ruimte te maken voor de bestrating en de ondergrondmaterialen.

Kies de noodzakelijke materialen voor het bestraten van uw tuin

Het kiezen van de juiste materialen is essentieel voor een succesvol bestratingsproject. Bij het overwegen van betonklinkers, natuursteen, baksteen en keramische tegels als verschillende opties, is het belangrijk om duurzaamheid, esthetiek, onderhoud en budget in het oog te houden. Naast de eigenlijke bestrating heeft u materialen nodig voor de ondergrond, zoals zand, grind en eventueel stabilisatiemateriaal zoals gebroken puin.

Legpatronen en ontwerpen voor een levendige tuin

Wanneer u begint met het leggen van de stenen, is het verstandig om eerst het gewenste legpatroon te kiezen. Gangbare patronen zijn onder andere het visgraatpatroon, het blokpatroon en het wildverband. Test verschillende ontwerpen totdat u de ideale uitstraling voor de tuin heeft bereikt.

Stap 4: Het leggen van bestrating aanpakken

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen, is het tijd om echt aan de slag te gaan met het leggen van de bestrating. Start bij een strak oppervlak, zoals een muur of een rand, en beweeg langzaam naar de buitenzijde. Controleer met een waterpas of de bestrating op gelijke hoogte ligt en voeg zo nodig wat zand toe om oneffenheden op te lossen.

Compleet maken en onderhouden van uw tuinbestrating

Als al het straatwerk gedaan is, is het tijd voor de laatste afwerkingen. Haal overtollig zand van het oppervlak en druk de bestrating met een trilplaat goed vast. Dicht de spleten tussen de stenen af met voegzand of voegmortel om te voorkomen dat er onkruid groeit.

Om de bestrate tuin te behouden, is regelmatig onderhoud van essentieel belang. Zorg ervoor dat u regelmatig de bestrating schoonveegt om vuil en bladeren te verwijderen en eventuele beschadigingen of verzakkingen direct aan te pakken. Door uw handigheid te combineren met de juiste adviezen, kunt u zelf aan de slag gaan met het bestraten van uw tuin en een mooie buitenruimte creëren waar u met trots op kunt kijken.

Denkt u erover na een professional in te huren?

Twijfelt u of u een professional wilt inschakelen voor dit klusje?Wanneer u hulp nodig heeft bij het klusje, kunt u contact opnemen met Hoveniersbedrijf De Populier. Zo wordt uw tuin toch naar wens bestraat maar hoeft u zelf uw handen niet vuil te maken!

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 072 879 6015

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoveniersbedrijf De Populier

Bent u op zoek naar een vernieuwde tuinervaring? Kampt uw tuin met achterstallig onderhoud? Of wilt u wellicht uw terras een frisse nieuwe uitstraling geven? Al ruim 25 jaar lang verzorgen wij met passie de aanleg en het onderhoud van diverse tuinen. Van bescheiden tot uitgestrekt, van eenvoudig tot weelderig exclusief. Onze expertise wordt gevoed door hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, waardoor wij u de garantie bieden op langdurig zorgeloos tuinplezier. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor meer informatie!