Teamfoto Hoveniersbedrijf De Populier
Werkzaam in Alkmaar, hoofdvestiging Heerhugowaard
Je schutting beitsen voor bescherming Redactie, 25 april 2024
Zelf houten schutting beitsen

Het wordt steeds langer daglicht en de temperaturen stijgen langzaam. Binnenkort kunt u weer lekker buiten vertoeven in uw tuin. Niemand heeft er zin in om tegen een lelijke schutting aan te kijken en dat is gelukkig ook niet nodig.

Als u uw schutting wilt opknappen en toekomstbestendig wilt maken, is het verstandig om te beitsen!U kunt dit gemakkelijk zelf uitvoeren om geld te besparen. In de onderstaande stappen leggen we uit waarom beitsen noodzakelijk is, hoe het proces verloopt en wanneer dit het beste moment is.

Wat is het doel van beits?

Beits is een substantie die ervoor zorgt dat het hout niet te veel vocht opneemtIn beits zitten ook kleurpigmenten die de schutting beschermen tegen verkleuring door de zonHierdoor beschermt beits de schutting als een soort 'harnas'

Waarom is het aanbevolen om uw schutting te voorzien van beits?

Waarom is het goed om uw schutting te beitsen?U zorgt voor een langdurige bescherming van uw schutting door te beitsen. Het Nederlandse klimaat is berucht vanwege de onvoorspelbare weerpatronen.

Zo heeft de schutting last van de harde Uv-stralen, regenbuien, hagel en de harde wind. Vooral de regen vormt een uitdaging aangezien het hout van de schutting vocht opneemt. Dit kan ervoor zorgen dat de schutting schade oploopt of verzwakt door mogelijke schimmelvorming of houtrot.

Om dit alles te voorkomen, is het noodzakelijk om uw schutting te onderhouden. Het beitsen van uw schutting is ideaal vanwege de beschermende werking die het biedt. Het is niet noodzakelijk om jaarlijks de beits te vernieuwen, de bescherming blijft lang actief!

Uw schutting stap voor stap beitsen

Eerste stap in het beitsproces: schutting reinigen

Om te beginnen met het beitsen, is het noodzakelijk om de juiste voorbereidingen te treffen. De start van het proces begint met het reinigen van de schutting. Het schoonmaken is noodzakelijk om alle mogelijke vuil en oude behandeling te verwijderen. Een hogedrukspuit kan hierbij van pas komen.

Stap 2: Schuur de schutting goed

Neem de schutting onder handen door te schuren. Het schuren van de schutting is nodig ongeacht het type hout, tenzij de beits anders vermeldt. Het is mogelijk om de schutting op te schuren met een schuurmachine of schuurpapier.

Stap 3: Maak uw schutting op een grondige manier schoon

Na het schuren ziet de schutting er een beetje slordig uit. Voordat u de beits gaat aanbrengen, is het noodzakelijk om de schutting nog een keer goed schoon te maken. Zorg ervoor dat de schutting helemaal stofvrij is voordat u verdergaat, anders kan dit in de schutting blijven zitten.

Als de schutting volledig stofvrij is, kunt u beginnen met de laatste reinigingsronde. Kies voor een borstel of een doekje met water om te reinigen. Vermijd het gebruik van een hogedrukspuit, aangezien dit de toplaag van de schutting kan beschadigen.

Stap nummer 4: Uw schutting beitsen

Neem de tijd om gedurende 1 minuut de beits goed door te roeren voordat u begint met de behandeling. Vervolgens kunt u de beits met een kwast gelijkmatig aanbrengen op de schutting. Na het wachten van 24 uur en het drogen van de eerste laag beits, kunt u zonder problemen een tweede laag aanbrengen.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 072 879 6015

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoveniersbedrijf De Populier

Bent u op zoek naar een vernieuwde tuinervaring? Kampt uw tuin met achterstallig onderhoud? Of wilt u wellicht uw terras een frisse nieuwe uitstraling geven? Al ruim 25 jaar lang verzorgen wij met passie de aanleg en het onderhoud van diverse tuinen. Van bescheiden tot uitgestrekt, van eenvoudig tot weelderig exclusief. Onze expertise wordt gevoed door hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, waardoor wij u de garantie bieden op langdurig zorgeloos tuinplezier. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor meer informatie!