Teamfoto Hoveniersbedrijf De Populier
Werkzaam in Alkmaar, hoofdvestiging Heerhugowaard
Alles wat u wilt weten over het gesnoeid houden van bomen Redactie, 9 april 2024
Snoeien van bomen in de tuin

Een tuin heeft bomen nodig om compleet te zijn. Ze bieden groen, schaduw en zijn van groot belang voor dieren en insecten. Om de bomen in uw tuin goed te verzorgen, is het essentieel om ze regelmatig te snoeien.

Het is belangrijk om de boom gezond, handelbaar en mooi groeiend te houden door regelmatig te snoeien. Echter, snoeien is geen eenvoudige taak en vereist enige kennis van bomen en gereedschap. Om een boom op de juiste manier te snoeien, is het van essentieel belang om voldoende kennis van bomen en gereedschap te hebben. In dit blogartikel bespreken we waarom het belangrijk is om bomen te snoeien en geven we tips over hoe u dit het beste kunt doen.

Waarom u bomen dient te snoeien

Er zijn meerdere redenen waarom een boom eens in de zoveel tijd gesnoeid moet worden. Bomen hebben een dynamisch leven en groeien gestaag. Soms kunnen bomen een richting uitgroeien die u niet wenst of niet mooi vindt. De meest voor de hand liggende reden om een boom te snoeien is om zijn vorm te conserveren.

De groei van de boom controleren en in goede banen leiden kan door hem jaarlijks terug te snoeien. Dit zorgt ervoor dat de groei van de boom binnen de perken blijft en onder controle is. Het snoeien van bomen kan ook noodzakelijk zijn vanwege potentiële gevaren die ze kunnen vormen.

Het is mogelijk dat bomen gevaarlijk gaan groeien, het is dan van belang om de boom opnieuw te snoeien. Houd rekening met takken die topzwaar zijn, takken die de visie belemmeren of takken die hinderlijk groeien. Tot slot is er nog de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van uw boom.

Soms moet er gesnoeid worden om de boom gezond te houden. Dan moeten er zieke takken of soms wel grotere stukken boom weggesnoeid worden. Soms moet er gesnoeid worden vanwege de grootte van de boom die de gezondheid bedreigt.

Snoeiregels om in acht te nemen

Zorg ervoor dat u niet te veel van de boom snoeit. Het is verstandig om niet meer dan 20% van de blad dragende takken weg te nemen om de groei van de boom in balans te houden. Zorg ervoor dat u takken aan de basis afsnoeit om uitlopers te vermijden. Het is belangrijk om niet te dicht op de stam te snoeien, anders loopt u het risico dat de boom ziek wordt.

Indien takken dik zijn, is het verstandig om ze in 2 fases te verwijderen. Als eerste snijdt u de tak in op de gewenste positie aan de onderkant. Daarna zaagt u de tak af van bovenaf. Op deze manier zal de tak niet onverwachts breken of scheuren, waardoor het proces veel veiliger is.

Het snoeien van hoofdtakken die naar binnen groeien is van essentieel belang. Zorg ervoor dat dood hout regelmatig wordt weggesnoeid. Snoei altijd de zwakste tak bij tegen elkaar schurende takken.

Nu kunt u zich richten op het snoeien van de boom!

Nu alle belangrijke regels op een rijtje zijn gezet, kunt u beginnen met de voorbereiding. Bereid u voor door de juiste gereedschappen paraat te hebben voor het snoeien. Start met een goede snoeischaar, deze is handig voor het snoeien van middelgrote en dunne takken.

Bij hogere takken kan een telescopische snoeischaar van pas komen als u er een aanschaft. Heeft u dikkere takken die verwijderd moeten worden? Gebruik dan een takkenschaar of snoeizaag. Naast de aanschaf van de juiste gereedschappen, is het cruciaal om ook het benodigde hulp- en veiligheidsmateriaal te verzamelen.

Vergeet niet om een ladder en volledig dekkende kleding te dragen wanneer u gaat snoeien. Ook is het verstandig om beschermende handschoenen en een veiligheidsbril te gebruiken. Nu is het bijna tijd om te gaan snoeien. Voordat u begint, is het echter van belang om eerst een plan van aanpak te maken. Het is essentieel om te weten wat er met de boom moet gebeuren voordat u begint met snoeien. Denk na over de gewenste vorm en controleer op eventuele risicovolle takken die gesnoeid moeten worden.

Voordat u begint met snoeien, is het van belang om te bepalen wat en hoe u te werk gaat. Dit zorgt voor een makkelijke en veilige snoeibeurt. Let goed op dat alle kanten van de boom gesnoeid worden, aangezien snoeien zorgt voor een stimulans van de groei en een gelijkmatige ontwikkeling van de boom. Het is nu de perfecte gelegenheid om te beginnen met het snoeien van de boom! Zorg ervoor dat u zich aan de regels houdt en veilig aan het werk gaat.

Wanneer u bomen wilt snoeien, kunt u overwegen om een vakman te raadplegen

Het snoeien van bomen is een klus die nauwkeurigheid en expertise vereist. Als u de klus liever overlaat aan ervaren vakmensen, is dat ook een optie!Mocht u vragen hebben of hulp nodig hebben, kunt u contact opnemen met Hoveniersbedrijf De Populier via 072 879 6015.

Zoeken

Snel een medewerker spreken? Bel 072 879 6015

Wij helpen u graag verder!

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Over Hoveniersbedrijf De Populier

Bent u op zoek naar een vernieuwde tuinervaring? Kampt uw tuin met achterstallig onderhoud? Of wilt u wellicht uw terras een frisse nieuwe uitstraling geven? Al ruim 25 jaar lang verzorgen wij met passie de aanleg en het onderhoud van diverse tuinen. Van bescheiden tot uitgestrekt, van eenvoudig tot weelderig exclusief. Onze expertise wordt gevoed door hoogwaardige materialen van gerenommeerde merken, waardoor wij u de garantie bieden op langdurig zorgeloos tuinplezier. Neem vandaag nog vrijblijvend contact op voor meer informatie!