Laatste reviews van onze hoveniers
Er zijn op dit moment geen reviews beschikbaar

Zelf uw tuin bestraten een stap voor stap handleiding

Een Hovenier
Tuin bestraten

Moet uw tuinterras vernieuwd worden of heeft u een huis gekocht waarvan de tuin nog moet worden aangepakt? Lees verder!Leer in 6 eenvoudige stappen hoe u uw tuin zelf kunt bestraten met behulp van deze praktische handleiding!Of u nu een nieuweling bent of al wat bekend bent met tuinieren, deze gids zal u leiden bij het omvormen van uw tuin tot een schitterend bestrate oase!

Stap 1: Een overzichtelijke planning en voorbereiding

Voordat u uw tuin gaat bestraten, is het belangrijk om een duidelijk plan te hebben. Voordat u begint, is het belangrijk om een realistisch budget vast te stellen en uw inspiratie voor het ontwerp van uw tuin te vinden. Zodra u weet hoe u uw tuin ongeveer wil inrichten, is het belangrijk om de gebieden te markeren die u wil bestraten.

Marker de gewenste bestrate gebieden met behulp van haringen en touw of door het spuiten van lijnen met spraypaint. Nu de gebieden afgebakend zijn, kunt u de oppervlakten opmeten die u wilt bestraten. Dankzij het opmeten van de bestrate gebieden, kunt u precies uitrekenen hoeveel bestratingsmateriaal u nodig heeft.

Stap 2: Maak uw keuze voor bestratingsmaterialen

Er zijn verschillende soorten bestratingsmaterialen beschikbaar, waaronder betonsteen, natuursteen, klinkers en tegels. Let goed op welk materiaal u kiest en neem uw persoonlijke stijl, duurzaamheid en onderhoud in acht. Lokale leveranciers en online winkels zijn goede plekken om uw materialen te vinden.

Stap 3: Wat heeft u nodig wanneer u uw tuin gaat bestraten?

  • Opsluitbanden: om te voorkomen dat de tegels gaan schuiven, is het aan te raden om opsluitbanden te installeren aan de randen van de bestrate gebieden.
  • Schop en/of spade: gebruik een schop en/of spade om de ondergrond uit te graven en te egaliseren voordat u begint met het leggen van de tegels.
  • Trilplaat: het gebruik van een trilplaat door stratenmakers is bedoeld om de grond stevig aan te drukken en om te voorkomen dat de bestrating in de toekomst gaat zakken.
  • Waterpas: bij het bestraten is een waterpas onmisbaar om te voorkomen dat oppervlakken ongelijk worden.
  • Rubberen hamer: met een rubberen hamer slaat u de tegels op hun plaats zonder ze te beschadigen.
  • Troffel: voor een perfecte afwerking van het voegzand tussen de stenen is een troffel onmisbaar.
  • Ophoogzand: de basiscomponent voor een egale ondergrond bij bestrating in uw tuin.
  • Motorslijper: voor het nauwkeurig bijsnijden van tegels is de motorslijper onmisbaar.
  • Voegzand: een speciaal type zand om de voegen tussen de bestrating op te vullen.
  • Stap 4: Uw ondergrond gereedmaken

    Nu u alle gereedschappen bij de hand heeft is het tijd voor het echte werk, namelijk het voorbereiden van de ondergrond!Een stevig fundament is noodzakelijk voor duurzame bestrating. Bepaal allereerst de contouren van het bestrate gebied en graaf dan de grond uit tot de juiste diepte!

    Voor het bepalen van de graafdiepte voor de bestrating, tel 15 centimeter bij de dikte van de tegel op en voeg een extra marge voor het ophoogzand toe. Zodra het graven is voltooid, kunt u het ophoogzand neerleggen en met behulp van de trilplaat de ondergrond mooi vlak maken. Om te voorkomen dat bepaalde plekken worden overgeslagen, beweegt u de trilplaat in cirkelvormige bewegingen van buiten naar binnen.

    Tip: Zorg ervoor dat de ondergrond vanaf de woning naar de tuin afbuigt, zodat het regenwater goed kan wegstromen. Voeg 1 centimeter extra per meter toe. Zodat het terras een lengte heeft van 5 meter en 5 centimeter lager eindigt bij de achterkant van de tuin.

    Waarom opsluitbanden belangrijk zijn bij tuinbestrating

    Opsluitbanden zijn smalle langwerpige betonnen of kunststof items die geplaatst kunnen worden langs de randen van geplaveide oppervlakken. Of opsluitbanden nodig zijn, is afhankelijk van het type bestrating, de conditie van de bodem en de druk op het geplaveide oppervlak.

    Voor kleine terrassen of looppaden kan het optioneel zijn om opsluitbanden te gebruiken. Bij zwaarbelaste plekken zijn opsluitbanden sterk aan te raden. Het wordt altijd aanbevolen om opsluitbanden te gebruiken bij tuinbestrating voor een langere levensduur van het bestratingswerk.

    Stap 5: Tuintegels leggen

    Bij het gereedmaken van de ondergrond is het moment aangebroken om de tuintegels te leggen. Beginnen bij een vast punt zoals het huis of een bestaand pad en vervolgens naar buiten werken, is een effectieve aanpak. Hammer elke tegel goed aan met de rubberen hamer en controleer of deze waterpas is.

    Wat zijn de beste legpatronen om uw tuin mooi te maken?

    Het selecteren van legpatronen voor de tegels kan de uitstraling en ambiance van uw buitenruimte sterk beïnvloeden. Een veelgebruikt patroon is het visgraatpatroon, wat uw ontwerp een vleugje elegantie en formaliteit geeft.

    Diagonale patronen geven uw tuin een opvallende uitstraling. Voor een vrolijke twist kunt u opteren voor een mozaïekpatroon, ideaal voor accentgebieden zoals zithoeken of bloembedden. Buiten de standaard legpatronen zijn er nog andere mogelijkheden om te verkennen, zoals visgraatpatroon, elleboogverband, halfsteensverband en blokverband.

    Wat zijn handige technieken voor het snijden van tuintegels?

    Wanneer het vereist is, bijvoorbeeld bij een regenpijp, dient u tegels op maat te snijden. Een elektrische motorslijper is vaak de perfecte keuze voor het precieze snijwerk aan dikke tegels.

    Stap 6: Voegen vullen en afwerken

    Als alle tuintegels geplaatst zijn, is het nu tijd om de voegen te vullen. Hiervoor kunt u voegzand of voegmortel gebruiken. Het zand dient grondig in de voegen geveegd te worden met een bezem. Gebruik een troffel om het zand stevig in de voegen van de tegels te drukken. Een week nadat de voegen zijn opgevuld, is het belangrijk om regelmatig nieuw zand tussen de voegen te vegen, zodat alle kieren goed opgevuld worden.

    Hier vindt u een duidelijke gids om zelf uw tuin te bestraten en een buitenruimte te maken waar u tevreden over zult zijn. Of u nu pas begint met tuinieren of al ervaring heeft, het bestraten van uw tuin kan een lonende activiteit zijn!Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken 085 106 1365 of vraag een offerte aan via het offerteformulier!


    alkmaar-hovenier.nl, 31 mei 2024

    Zoeken

    Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1365

    Wij helpen u graag verder!